Pro inspiraci i přes plot skočím

Tak jsme ve fázi vybírání plotu. Dokud na pozemku nebude plot, nemohu začít sázet, ani kupovat zahradní nábytek, prostě nemohu nic. Trochu jsem probírala možnosti plotů v zahradě:

Živý plot
Zelené živé ploty jsou asi ty nejhezčí ploty, které si zanícený zahradník může přát. Jsou buď jehličnaté, které rostou velmi ale velmi pomalu. A nebo stálezelené listnaté, které jsou ale často jedovaté. V opadavých je lepší výběr, některé si nechávají listy až do jara (habr, buk, dub), jiné sice opadají, ale rostou extrémně rychle (Jilm sibiřský), jiné jsou celkem široké, ale potěší jedlými ploty (muchovník, aronie a další). Krásně chytají prach ze silnice, rozptylují vítr a mnohdy i pěkně voní, když kvetou (hlošina). Jen je potřeba ty užší ploty pravidelně stříhat do požadovaného tvaru.

(Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

Jenže pokud si chcete pozemek chránit jen a pouze živým plotem, chce to trpělivost a nějaký čas, než bude plot tak hustý, že si ním netroufne nikdo prolézt, ani zaběhnutý pes. Proto se často vytvoří plot z pletiva a před ním teprve živý plot. A to je varianta, do které asi půjdeme my.

Dřevěný klackový plot
Pokud máte hodně starého dřeva a klacků, můžete zkusit levný plot, který se hodí především ke starým dobovým chalupám.
Jak lze využít přebytečné klacky a větve (zdroj obrázků: http://www.skotva.cz/ a http://old.zbkkk.cz/)
Zajímavé nápady na ploty z přebytečného dřeva a větví jsou zde:
http://www.ekodum.cz/ekodum/material/wood/pl-drevo/drevo.php
http://www.ekodum.cz/ekodum/material/wood/pl-prouti/prouti.php

Vrbové ploty
Jsou zajímavým mezistupněm. Tvoří je zapletené vrbové pruty, které buď mohou být suché a nebo se nechají zakořenit a plot vlastně obroste. Potom je potřeba nové pruty opět zaplétat a zaplétat nebo stříhat. Viděla jsem takový plot dokonce naživo a rozhodně je zajímavý, je i levný, ale tak trochu to není moje parketa.
Vrbové pruty rostou rychle, tak proč je nevyužít na stavbu plotu. (Zdroj obrázků: http://www.freitag-weidenart.com/)
U nás se takovým plotům věnují stránky http://www.vrbicky.net/, další informace o takových plotech jsou v článku http://www.vrbovestavby.cz/ a http://www.magazinzahrada.cz/.

Dřevěné ploty
Klasika – jen si zvolíte, zda chcete plotovky horizontálně nebo vertikálně. Potom z jakého dřeva a to určí, jak často je pak budete muset natírat a měnit. Je otázkou, zda je takový plot potom opravdu ekologický, když se brzy musí dřevo vyměnit a neustále kupovat chemické nátěry či dřevo různě mořit. Dřevěné ploty s podezdívkou potom začínají někde na 2000Kč za běžný metr plotu. Cenu bez podezdívky se mi nepodařilo na internetu zjistit.

Plastové a dřevoplastové ploty
Takové ploty už vydrží déle než dřevěné a není třeba je natírat. Těžko říct, jak na takový plot koukají zanícení ekologové, přecejen plasty jsou všude, svět má problémy se jich zbavit, takže není důvod si je ještě dávat i do zahrad.
Plastový plot či dřevěný plot - obojí není zrovna levná záležitost. (Zdroj obrázků: http://www.kmplast.cz/ a http://www.keliwood.cz/)
Kovové ploty
Pořád je mám zažité jako typické oplocení pro zámkové zahrady. Drahé, ale v zásadě ekologické. Jen bych si připadala jako za mřížemi.

Klasické pletivo
Přijatelný plot z pohledu ceny. Lze si vybrat pozinkované nebo poplastované ploty a spousta lidí si takové ploty dělá sama. Když si pozvete firmu, vychází to na cca 400Kč za 1 běžný metr i s montáží.

(zdroj obrázku: http://www.plotnaklic.cz/ a http://ploty-brany-sloupky.info/)
Zdi, zídky a gabiony
Klasická zeď také není zrovna levnou záležitostí. Není ideální na větrné hůrky, protože se o ni vítr nezastaví, ale naopak se za ní točí. Ale zajišťuje na zahradě opravdu hodně soukromí a určitou nedobytnost. Suchá zídka je velmi zajímavým prvkem do zahrady, zvlášť pokud je na pozemku více kamenů než hlíny, to je potom materiálu opravdu hodně. V suché zídce bydlí spousta živočichů – ještěrky, pavouci, broučci. Výška suchých zídek bývá obvykle jen 1 metr, maximálně metr a půl. Navíc ji lze i osázet krásnými sklaničkami.
Suchá zídka může také krásně rozkvést, gabion vpravo zase vypadá velmi moderně, ale trochu chladně (zdroj obrázků: http://vcelky.cz/ a http://www.zahradaweb.cz/ a http://gabiony-zenturo.cz/).
Moderním pojmem jsou teď gabiony, tedy kamenné zdi, které tvoří kovové koše naplněné různými kameny a nejen tím. Jsou krásné, články se předhánějí s informacemi, že si je člověk může sestavit i sám, ale realita je jiná. Díly na domácí sestavení gabionů nelze u nás téměř sehnat, gabiony sestavují především plotové firmy a ceny jsou často závratné. Neviděla jsem, že by počítali s tím, že má zájemce na pozemku kupu kamenů jako základ gabionu, vždy počítali s tím,že kameny si zájemce plně koupí od nich. Navíc bylo často uváděno, že je třeba uvnitř gabionu zabetonovat tyčku, aby gabion nespadl.
Malý kousek gabionu bych na pozemku chtěla mít, ale jestli ho dokážu sehnat za dobrou cenu, to je zatím ve hvězdách.

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů