Plán osázení našich bylinkových spirál

Prokousala jsem se články a texty o bylinkových spirálách a navrhla jsem pro naši zahradu rovnou dvě. Budou na nejslunnějším místě, pěkně u vchodu do "mlsacího a opalovacího koutku". Z kuchyně to k nim nebude daleko (to je základ).


Hodně jsem ale přemýšlela nad vzhledem spirál – nechci aby vypadaly jako zanedbané, porostlé hroudy kamení. Takže nízké a převislé rostliny jsem dala směrem k průchodu a ty vysoké a košaté směrem k výsadbě keřů a vinné révy. Jezírka jsem schovala do stínu pod keře, aby hned při prvním slunci nevyschla. Čas ukáže, jestli to vizuálně dopadne či nedopadne dobře.

Horní bylinková spirála



 Popis rostlin k oběma spirálám:
  • Nízké tymiány zabírají nejvíce místa, protože v kuchyni se bez nich opravdu neobejdeme. Hodlám koupit kdejaký druh (citronový, kmínový, řecký, ...) a ponechat potom ty, které nám nejvíce budou chutnat (a které to na zahradě přežijí).
  • Saturejka se skvěle hodí k vajíčkovým pokrmům. A do spirály taky, protože lze sehnat hezkou převislou formu. Keříček saturejky horské bude zachraňovat kuchyni v případě, že ta převislá vymrzne.
  • Česnek medvědí zkusím pěstovat i pod stromy. Ale ve stínu spirály by se mu teoreticky mohlo také dařit.
  • Vysoké šalvěje stačí je pár rostlin, obsahuje thujon, který je syrový (a ve větším množství) poněkud toxický. Takže 2 rostlinky, aby bylo pár listů do masových závitků.

Spodní bylinková spirála



  • Měsíček lékařský je tam spíše z povinnosti pro svoje desinfekční účinky půdy. Ale třeba jeho jedlým květům nakonec přijdu na chuť.
  • Heřmánek pravý chci na čaj, který často piju. Sice jej budu muset každé jaro opět vyset, ale to mi za to stojí.
  • Další bylinky, které bude potřeba rok co rok vysévat, jsou bazalka v jedné spirále a petrželka ve druhé. Malá plocha, která je ve spirále, by nám do kuchyně nestačila, počítám s tím, že tyhle dvě voňavé rostlinky budeme ještě pěstovat se zeleninou a v samozavlažovacích truhlících na terase.
  • Oregano je skvělé na pizzu a také dobře vypadá, nemůže v naší spirále chybět.
  • Pažitka do polévky je nezbytnost, experimentálně zkusíme i česnekovou pažitku.
  • Kopr chceme pěstovat kvůli nati a ne semenům. To abychom měli na nakládaného lososa i do salátů. Našla jsem odrůdu s názvem Compacta, která by měla být nižší a hodně hustá. Taktéž bude potřeba jej rok co rok vysévat.
  • Rozmarýny zkusím nejprve ty mrazuvrzorné a když to stejně nepřežijí, tak nastoupí klasické rozmarýny v přenosných květináčích, aby bylo koření k jehněčímu, na grilování i špízy.
  • Potočnice a máta vodní jsou jedny z mála bylinek, které lze pěstovat v mini jezírku. Nevím, jestli je opravdu využiju, ale minimálně vypadají pěkně.
  • Yzop je pro mne velká neznámá, ještě jsme jej nezkoušeli, uvidíme, co to bude zač.
  • Třapatku jsem zařadila pro její krásné květy, i když je hodně vysoká a častěji bývá spíše ozdobou vysokých květinových záhonů než bylinkové spirály. Čaj z ní podporuje imunitu.

Doplněno po letech: Spirály mám jen malé a moje představa o rozrůstání rostlin byla dost mizerná. Počty rostlin se nám výrazně zredukovaly jen na pár druhů, rozhodně všechno z toho plánku se do těch našich malých spirál ani nemohlo prostě vejít. Pěstování jednoletek ve spirále jsem nakonec vzdala, dostal se nám tam pýr.

Sdílení:

5 komentářů

  1. Uzitocny clanok, velka vdaka. A cely blog je uzasny, som rada, ze som ho objavila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za milý komentář, jsem ráda, že se Vám blog líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt moc pěkný blog. Bylinkovou spirálu nám poradila jedna kamarádka "čarodejnice".A z těchto stránek jsem se velmi inspiroval. Hezké čtení, pěkné fotky a další skvělé odkazy. Tento týden jsem s manželkou dobudoval spirálku z oklepaných (uf 340ks) cihel. Říkáme jí Takešiho hrad. Teď dávám dohromady materiál pro "náplň". Mohu zaslat fotky. Martin

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem moc ráda, že se Vám blog líbí. Pokud byste mi zaslal fotku a dal souhlas ke zveřejnění, ráda bych ji dala do nástěnky do pinterestu pro inspiraci ostatních: http://pinterest.com/zahrada/bylinkove-spiraly/

    Můj e-mail je jitunka(zavináč)inmyvision[tečka]com.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevim, jestli zrovna Compacta, ale jinak se kopr dokaze vysemenit i sam, toho bych se az tak nebala :-) N.

    OdpovědětVymazat