Kniha Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni

Při prohledávání archivu Národní knihovny jsem v systému Kramerius našla starou knihu Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni.  Sepsala ho paní Hanna Dumková už v roce 1883 a mě opravdu velmi zajímalo, jestli se v knížce najde alespoň pár receptů, které by stály za vyzkoušení i v dnešní době, kdy má každý doma mrazničku na uchování ovoce a supermarkety překypují jahodami i v zimních měsících skoro jako bychom byli v pohádce O dvanácti měsíčkách.

(Zdroj obrázku: freeimages.com)
V době paní Dumkové se pro konzervaci a uchovávání plodů používal především cukr a tak ho v knize najdete snad v každém receptu a ve velkém množství, tedy nic dobrého pro zdraví a štíhlou linii. Navíc recepty jsou opravdu velmi stručné, autorka hodně spoléhala na to, že dámy její doby jsou zkušené kuchařky, které vědí, co a jak. Mnohdy jsem opravdu jen odhadovala, co se vlastně v tom receptu děje. A samozřejmě v knize není ani jeden obrázek.

Přesto jsem tam našla několik zajímavých receptů, které by někdy stály za nějaké to experimentování v kuchyni, když budete náhodou mít přebytky úrody ze zahrady. Sepsala jsem je níže, název jsem někdy volila po svém moderněji a výstižněji a proto jsem vždy připojila i číslo receptu v knize a odkaz na zobrazovací rozhraní systému Kramerius (musíte si nainstalovt plugin, abyste stránku knihy viděli).

Kniha mne překvapila i šíří záběru ovoce. Jsou tam recepty z dřínek, bezinek, šípků, kdoulí, jeřabin, jalovce, ale také spousta receptů na úpravu citronů (dnes jsou v obchodech, dříve asi byly jen sezonně), pomerančů, kapar i jedlých kaštanů. Kromě ovoce tam má i kapitolu na zavařování okurek. Občas jsou mezi recepty i typy, jak uchovat ovoce déle čerstvé (např. "větvička se švestkami zadělá se pod krov do studně" a jiné) a na konci je ke zpracování ovoce obecně ještě sepsaná celá kapitolka.

Tak, vizte inspiraci na recepty, až budu mít jednou pořádnou úrodu. A třeba něco zaujme i vás. Vyzkoušený zatím nemám vůbec žádný z nich.

(Zdroj obrázku: freeimages.com)
Džemy, marmelády, povidla, zavařeniny
Angreštová "marmeláda" s hřebíčkem a skořicí (2), Dřínková "marmeláda" (152), Zajímavě zpracovaná hroznová marmeláda (202), Hrušková povidla, která vydrží několik let (240), Zavařené namrzlé jeřabiny (458), Višňová povidla (976)Nakládaná dýně v koření s octem (153)Zajímavý způsob nakládání borůvek a brusinek ve vodě s jablky (41).

Sladkosti
Angreštové pusinky (21), Velmi sladké Angreštové sucháry (v podstatě sušená cukrová angreštová dřeň) (20), Kdoulové oplatky (v podstatě cukrová sušená dřeň) (177), Zajímavě sušené hrušky (238), Sušená slazená hrušková dřeň (272), Kandovaná jeřabinová dřeň (460), Šípkovo-jablečné placky (854),


(Zdroj obrázku: freeimages.com)
Krémy, polévky, zmrzliny, omáčky
Angreštová omáčka k rybám (13)Sladká polévka z bezinek (34)Studená kdoulová dřeň se skořicí (186)Jahodová šlehačka (430), Jahodový žloutkový krém (431), Jahodová žloutková zmrzlina (437), Smetanová zmrzlina z vlašských ořechů (737), Šípková polévka (850), Šípková zmrzlina (864),

Sirupy a šťávy, nápoje
Borůvkový sirup (66), Jablečný čaj (389), Kvašená jahodová šťáva (441), Kvašená malinová šťáva (539), Morušová šťáva (644), Mléko z lískových ořechů (728), Kvašená ostružinová šťáva (749), Višňová limonáda (1001),


(Zdroj obrázku: freeimages.com)
Koláče, nákypy, pudinky, palačinky a jiné pečené ovocné dezerty
Rýžový nákyp s broskví (79), Borůvkový ježek (61), Borůvkový (brusinkový) svítek, aneb taková sladká tlustá ovocná palačinka (60), Opravdu vydatný angreštový nákyp ze 12 žloutků (18), Sladké smažené dýňové kostičky (158)Sladká dýňovo-jablečná kaše ke škubánkům (165)Sladký dýňový nákyp (169), Kdoulový nákyp (179), Kdoulový sníh (182), Hroznové želé (232), kde snad vyzovina znamená želatina, Hruškové škubánky (254)Jablečný trhanec (334), Opečené meruňky (599), Dušené mišpule (632),

Milovníky alkoholových nápojů (k nimž bohužel či bohudík, záleží, jak to kdo bere, nepatřím) určitě potěší spousta receptů na vína (srstková, broskvová, hrozinkovo-bezová, hrušková, morušová, jahodová, švestková), likéry (brusinkový, jalovcový, šípkový), či například broskvový a jahodový punč, jahodový vinný nápoj či višňovka.

Sdílení:

0 komentářů